Hvem har lavet hvad, hvor?

Aksini

Aksel Sigvald Nielsen (1910-89) blev som nyuddannet håndværksmaler ansat på Knabstrup hvor han arbejdede i 25 år I 1954 dannede han med sin søn virksomheden Aksini, hvor de producerede dekorativt køkkengrej ofte med sjove tekster.

 

Boch (Belgium)

Boch - Freres,La Louvière eller Royal Boch (Belgium).  Boch-produktionen blev grundlagt i 1844 i belgiske La Louvière af Jean-François Boch, en af ​​hovedejere af et andet kendt firma, Villeroy & Boch.

 

FDG fakkelmærke

I 1929 registrerede Fællesrepræsentationen for Danmarks Guldsmede "Fakkelmærket" som   varemærke og som kvalitetsgaranti for sølvplet forhandlet af foreningens medlemmer.

 

Kingo Keramik Danmark

Kingo var et keramikværksted på Fyn omkring 1960. Der er næsten ingen information om dette keramik værksted, men værkstedet var meget populært og effektive, som kan ses af mængden af KK mærket keramik på markedet.

Signatur KK

 

 

Knabstrup

Knabstrup Teglværk og Lervarefabrik var gennem mange år Danmarks største producent af keramiske produkter.  I begyndelsen fremstillede de kun urtepotter og syltekrukker, men efterhånden blev sortimentet udvidet med prydgenstande og designerstel.

Stellet Tove med trekantede kopper fra 1955 var anderledes og moderne.

 

Michael Andersen

A/S Michael Andersen & Søn. Rønne, Bornholm blev grundlagt i 1740 af pottemager Rasmus Olsen. I 1890 overtog fabrikant Jens Michael Andersen fabrikken. Fra begyndelsen lavede man krukker i terrakotta. Men med overtagelsen begyndte en produktion af brugs - og prydsgenstande med blanke og matte farvede glasurer og dekoration på ubrændt glasur.
 

 

Saxbo

Saxbo, stentøjsvirksomhed, grundlagt 1929 af Nathalie Krebs og Gunnar Nylund, fra 1930 videreført af Krebs i Gladsaxe med navnet Saxbo.

Med seriefremstillet stentøj af høj teknisk og kunstnerisk kvalitet ønskede man i funktionalistisk ånd at bryde med unikaproduktionen. De klassisk enkle former lod sig nemt mangfoldiggøre; variationen skabtes bl.a. ved Nathalie Krebs' fine, stoflige glasurer.

1932 ansattes Eva Stæhr-Nielsen som kunstnerisk medarbejder, og det var især hendes brugsformer, der satte præg på produktionen, som fra 1937 til ophøret i 1968 foregik i Herlev.

Strehla - DDR

Strehla-fabrikken, grundlagt i 1828, tog sit navn fra den by i Sachsen, Tyskland, hvor virksomheden startede. Dens produktion var varieret og dekorativ. Strehlas produktion blev karakteriseret i slutningen af ​​60'erne og 70'erne af dekoration ved hjælp af en rørforet lavaglasur, som blev tilføjet i hånden. De fleste stykker er mærket med et blæk stemplet "Strehla" og har et modelnummer påtrykt i bunden. 

Søholm Keramik

Søholm Keramik var en keramikfabrik, der blev grundlagt i Rønne i 1835 af Edvard Christian Sonne og Herman Sonne Wolffsen. Keramisk Forbund blev eneejer af Søholm i 1939. 30. april 1987 blev forbundet sammenlagt med SiD, og fagforbundet overtog driften af fabrikken. SiD valgte i 1996 at lukke Søholm Keramik.

 

Villeroy & Boch

Villeroy & Boch har produceret fajance (Ceramic - porcelæ) i frankrig og tyskland siden 1748, og står bag noget af Europas mest kendte og elskede service, bl.a. Blå Olga. I dag er de især kendt for ders smukke pocelæns toiletter og vaske.

 

Würtz

(I dag K. H. Würtz) har fremstillet keramik siden starten af 70´érne. Værkstedet, der i da er en keramik virsomhed der har fremstillet service til gourmet resturanter som Noma og Geranium, ligger i  Hatting i Jylland.

 

Wächtersbach

Tyske Wächtersbach har produceret fajance (ceramic) siden år 1831. Wachtersbach var blandt af de første til at ansætte kunstnere til at dekorerer deres kunstfajance, service og dekor, i begyndelsen af forrige århundrede. De var således ikke bare med på Art Deco bølgen, de gik foran da den blev skabt.